Er komen steeds minder Oost-Europese arbeidsmigranten naar Nederland. Dat komt door de economische groei in Oost-Europa, die de afgelopen jaren een flink groeispurt heeft doorgemaakt. In Polen groeide de economie het sterkst, met maar liefst 5,1 procent in 2018. Daarnaast stijgen de lonen snel en er is momenteel een lage werkloosheid. Daarbij komt nog eens kijken dat de beroepsbevolking krimpt.

Terug naar Oost-Europa

Arbeidsmigranten die nu werkzaam zijn in West-Europa kiezen er langzaamaan voor om terug te keren naar hun eigen land. Op basis van onderzoek voorspelt ABN AMRO dat het aantal Oost-Europese arbeidskrachten die nu in Nederland werken geleidelijk zal afnemen. Zij zijn nu in Nederland vooral werkzaam in de agrarische sector, de logistieke sector, de bouw en de industrie. In de bouw zien ze nu al een steeds groter tekort aan arbeidskrachten. Hierdoor besluiten sommige Nederlandse bedrijven er voor om bepaalde werkzaamheden in het buitenland te laten uitvoeren, bijvoorbeeld in Polen.

In de agrarische sector zijn ze erg afhankelijk van Oost-Europese arbeidskrachten, vooral tijdens piekperiodes hebben zij behoefte aan seizoenarbeiders. Sectoren die afhankelijk zijn van deze arbeidskrachten zullen op zoek moeten gaan naar alternatieven, zeker omdat veel bedrijven in bovengenoemde sectoren nu al kampen met personeelstekort.

Bedankt Brexit

Gelukkig zijn er wat factoren die de druk bij bedrijven iets kunnen verlichten. Bij een Brexit vertrekken er mogelijk veel Oost-Europeanen uit Engeland en die kunnen zich mogelijk in Nederland gaan vestigen. Daarnaast kunnen bedrijven extra investeren in digitalisering en robotisering. Hiermee kunnen zij de personeelstekorten op lange termijn verzachten.